T. Malatinský: Prorastové kroky v tomto roku podporia 44.000 miest

19.05.2013 Bratislava

Bratislava 19. mája (TASR) – Prorastové opatrenia vlády by mali v tomto roku podporiť 44.000 pracovných miest a v roku 2014 ďalších približne 27.000 miest. V dnešnej diskusnej relácii Slovenskej televízie O 5 minút 12 to uviedol minister hospodárstva Tomáš Malatinský (nominant Smeru-SD).

Balíček opatrení, ktoré obsahujú približne 100 projektov predstavila vláda tento týždeň. "Ide nám o to, aby sme zvýšili zamestnanosť. Aby sme konsolidovali všetky aktíva, ktoré máme a ktoré môžeme pre toto použiť," opísal Malatinský.

Jeho oponent v diskusii, nezaradený poslanec a bývalý minister hospodárstva Juraj Miškov však považuje za jedno z prorastových opatrení napríklad zníženie daní pre podnikateľov. Tie súčasná vláda zvýšila z pôvodných 19 na 23 % v rámci konsolidácie verejných financií. "Zníženie daní je stimulom pre ekonomiku, zníženie daní pre podnikateľov je stimulom pre podnikateľské prostredie na to, aby mohli vznikať aj nové pracovné miesta," odôvodnil Miškov.

Výpadok v štátnom rozpočte, ktorý by takýto krok spôsobil, by exminister vykryl šetrením výdavkov. "Pretože táto vláda jednoducho nešetrí," kritizoval kabinet Miškov. Minister Malatinský v sobotu (18. 5.) pripustil, že znižovanie daní môže v budúcnosti nastať. To, že sa vláda zaviazala nezvyšovať dane, neznamená podľa neho, že sa nemôžu znížiť.

"Žiadna vláda nemá generálne ambície zvyšovať daňové zaťaženie ani podnikateľom ani ľuďom. Je to nepopulárne," skonštatoval Malatinský. Konsolidácia verejných financií sa však podľa neho nezaobišla bez toho, aby sa v niektorých prípadoch dane nezvýšili.

T. Malatinský nie je celkom spokojný, J. Miškov neverí v modlu rastu

Ako podnikateľ by Tomáš Malatinský (nominant Smeru-SD) so sebou ako ministrom hospodárstva nebol úplne spokojný. Priznal to v dnešnej diskusnej relácii televízie Markíza Na telo. Upozornil však na to, že práca v súkromnom a verejnom sektore je rozdielna.

"Ani ja nie som s udalosťami a postupom vecí, ktoré som si predsavzal, úplne spokojný. Politika a práca vo vláde sú jednoducho zdĺhavejšie. Musíme rešpektovať program strany, ktorý má svoje priority," vysvetlil šéf rezortu hospodárstva, ktorý pred nástupom na svoj post pôsobil ako šéf Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ).

Vyzdvihol však balík prorastových opatrení, ktorý tento týždeň schválila vláda. Prostredníctvom nich by sa malo tento rok podporiť 44.000 pracovných miest. Zároveň si je podľa vlastných slov vedomý zodpovednosti za časť týchto opatrení a preto nevylučuje, že ak by sa ich nepodarilo splniť, mohol by zo svojho postu odísť.

"Ani predtým v podnikaní, keď som si stanovil nejaký cieľ, nikdy som si neodopieral to, že za svoje rozhodnutia budem niesť aj dôsledky. Keď bude taký názor, alebo aj ja vnútorne budem mať taký pocit, že som nesplnil tie moje opatrenia, možno aj sám voči sebe vyvodím dôsledky, alebo to urobí vláda," pripustil.

J. Miškov vláde drží palce

Exminister hospodárstva a v súčasnosti nezaradený poslanec Juraj Miškov podľa vlastných slov "drží palce" súčasnej vláde, aby sa jej prorastové opatrenia podarili. Zároveň však upozornil, že z hospodárskeho rastu by sa nemala robiť modla.

"Rast HDP je dôležitý, ale oveľa dôležitejšie je, ako sa ľuďom žije, či sú v tejto krajine šťastní," domnieva sa. Cíti pritom, že na Slovenskú v súčasnosti vládne depresia, a to nielen ekonomická, ale aj spoločenská. Dôvodom je najmä to, že ľudia prichádzajú o prácu a rastú im životné náklady.

Vláda by preto mala prijímať také zákony, ktoré zlepšia životné podmienky obyvateľov a urobia ich šťastnejšími. Namiesto toho však podľa Miškova prijíma hlúposti. "Vláda je impotentná na rozumné ekonomické riešenia, ale mimoriadne plodná na kraviny," vyhlásil opozičný poslanec.
 

Vyberte región